Valon Viikko 15.-17.5.2023 tapahtumia

Valon viikko 2023

prein-valon-viikko-somekuva.png

Kansainvälistä valon päivää (International Day of Light) vietetään vuosittain toukokuun kuudestoista päivä tarjoamalla lapsille valoon ja valon tutkimukseen liittyviä tiedetyöpajoja. Valon viikko on osa Kansainvälisen valon päivän virallista ohjelmaa.

Fotoniikan lippulaiva PREIN ja LUMA-toimijat Tampereen yliopiston Juniversity, Aalto-yliopisto Junior ja Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus yhdessä järjestävät lapsille ja kouluille suunnattua ohjelmaa 15.-17.5.2023. Kaikkien etätyöpajojen yhteinen teema on valo. Valon tutkimus eli fotoniikka liittyy fysiikkaan, kemiaan ja moniin luonnon ilmiöihin ja sillä on lukematon määrä sovelluksia tekniikan alalla. 

Tutustu työpajatarjontaan, suunnittele ohjelmasi ja ilmoittaudu mukaan Valon viikkoon 2023!

 • Helikopteri-työpaja.png
  Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus järjestää Helikopteri-työpajan ma 15.5. klo 9-10 (etäohjattu). Tässä etänä toteutettavassa työpajassa tutustutaan tarinallisesti valoihin ja väreihin. Työpaja on suunnattu varhaiskasvatukseen noin 5-6 vuotiaille lapsille. Työpaja koostuu tarinallisesta osuudesta (n. 15 min), jonka jälkeen lapset askartelevat omat helikopterit yhdessä aikuisten kanssa (katso tarvikelista ilmoittautumislinkistä). Tämän ajan työpajan pitäjät ovat linjoilla vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin. Valmiiden helikopterien kanssa tutkitaan värien “liikettä”.

  Kohderyhmä: 5-6 vuotiaat
  Ajankohta; Ma 15.5.klo 9-10 Osallistujamäärää ei ole rajoitettu, ennakkoilmoittautuminen tarvitaan. Ilmoittaudu viimeistään viikolla 19. Ilmoittautuneille lähetetään kyseisellä viikolla ohjeet sekä teams-linkki.
  Kesto: 1 tunti
  Toteutus: teams-etäyhteydellä
  Imoittautuminen: https://forms.office.com/e/DKPBnStSYY
  Lisätiedot: luma-keskus@uef.fi

 • Teemaviikot nettisivut.png
  Aalto-yliopisto Junior järjestää virtuaalisen Spektroskooppi -työpajan 5.-6.-luokkalaisille (etäohjattu) virtuaalisena Microsoft Teams -alustalla tiistaina 16.5. klo 9:15-10:00.
  Työpajassa pohditaan, mitä valo on ja kuinka sitä tutkitaan. Työpajassa tutustutaan valon  spektriin ja askarrellaan talouspaperirullan hylsystä, vanhasta CD-levystä sekä muista kotoa löytyvistä tarvikkesta spektroskooppi, jolla voi tutkia valon värejä.

  Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä: https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto-junior/teemaviikot-alakoululuokille
   
 • Valon viikolla Tampereen yliopisto Juniversity tarjoaa valoaiheisia tiedetyöpajoja lapsille ja nuorille Hervannan kampuksella ja etäyhteyksin seuraavasti:  

  Hehkun värikkäät tunteet (etäohjattu)

Viskari- ja esiopetus | Työpajan kesto: 45 min | Ryhmäkoko: max 25

Ystävämme Hehku on hämmentynyt. Hän ilmaisee tunteensa eri värein, mutta hän ei tunnista mikä väri tarkoittaa mitäkin tunnetta. Hehkun lempiasia maailmassa on valo. Voisimmeko valon ilmiöitä tutkimalla tuoda Hehkun tunteet esiin ja auttaa häntä nimeämään niitä? Työpaja toteutetaan verkon välityksellä (Zoom).

Värien fysiikkaa (Hervannassa)

4.-6.-lk| Työpajan kesto: 60 min | Ryhmäkoko: max 25

Mitä ajattelet kun näet sateenkaaren? Oletko koskaan miettinyt kuinka sateenkaaren värit muodostuvat? Entä mitä värit oikeastaan ovat? Työpajassa sukellamme värien maailmaan. Havainnoiden ja tutkien pääsemme oppimaan valosta ja väreistä.

Kommunikointia valon avulla (Hervannassa)

Yläkoulu, 2.aste | Työpajan kesto: 75 min | Ryhmäkoko: max 25

Lähde mukaan tutustumaan fotoniikkaan eli valotieteeseen! Perehdymme toiminnallisia haasteita ratkaisemalla muun muassa valon ominaisuuksiin, taittumislakiin ja kokonaisheijastuksen ilmiöön. Ryhmät pääsevät myös kisailemaan kommunikointihaasteessa valokuituja hyödyntäen.

Kaikki työpajat ovat varattavissa varauskalenterissa, varauskalenterin ja lisätiedot löydät Juniversityn kotisivuilta: https://sites.tuni.fi/juniversity/tiedeluokka/