Skip to main content

Tiedekasvatus

Haluamme lisätä tietoisuutta valon tutkimuksesta eli fotoniikasta ja kannustaa lapsia ja nuoria tekniikan pariin. Tiedekasvatus onkin tärkeä osa Fotoniikan lippulaivan toimintaa. PREIN toteuttaa tiedekasvatusta yhdessä tiedekasvatuksen kansallisten LUMA-toimijoiden kanssa. Järjestämme säännöllisesti tiedekasvatustapahtumia ja osallistumme laajempiin tapahtumiin.

Erilaisten teemaviikkoje, tapahtumien ja kilpailujen lisäksi, olemme keränneet yhteen erilaisia itsenäisesti kotona tai koulussa toteutettavia valoon liittyviä tehtäviä ja kokeita. Tutustu materiaaleihin ja tutki itse valoa!

Photonics Explorer Kit.

Fotoniikan opetuspaketti (Photonics Explorer Kit)

Photonics Explorer Kit on kouluille tarjottava fotoniikan eli valo-opin kokeellinen opetuspaketti, jonka avulla voi innostaa nuoria tekniikan ja fotoniikan opiskeluun. Paketti soveltuu yläkoulun ja toisen asteen opetukseen.

Fotoniikan lippulaiva PREIN koordinoi Photonics Explorer Kit -pakettien jakelua Suomessa.

Yritykset ja yksityiset henkilöt voivat lahjoittaa paketin haluamalleen koululle. Myös PREIN ja Photonics Finland lahjoittavat vuosittain Photonics Explorer Kit -opetuspaketteja kouluille.

Valon viikko

Kansainvälistä valon päivää vietetään vuosittain toukokuun 16.päivä. Osana valon päivää fotoniikan lippulaiva PREIN järjestää ohjelmaa ja tapahtumia eri kohderyhmille, erityisesti lapsille ja nuorille.

Valon viikko on toteutettu vuosina 2021, 2022 ja 2023. Katso lisätietoa vuoden 2024 Valon viikon tapahtumista.

Vuonna 2021 toteutettiin ensimmäinen Valon viikko, jonka aikana tarjottiin virtuaalisia työpajoja sekä tutkijapuheenvuoroja esiopetusikäisistä lukiolaisiin. Vuosittain järjestetyt tapahtumat ovat tavoittaneet tuhansia koululaisia ja oppilaita.

Osallistuminen kansallisiin tiedekasvatustapahtumiin

PREIN osallistuu erilaisiin lapsille ja nuorille ja suurelle yleisölle suunnattuihin tiedetapahtumiin kuten Shaking Up Tech, Tutkijoiden yö, Millennium Youth Prize, LUMA-päivät. Osallistuminen eri tapahtumiin vaihtelee vuosittain.

PREIN ja valon tutkimus on esillä 2024 Tiedon valoa -tapatumassa ja Sci-Fest tapahtumassa.

Tutkijoiden yö 2022

Tutkijoiden yössä 30.9.2022 päivällä klo 9-14 valon tutkimukseen voi tutustua Nokia Arenalla Tampereen yliopiston Paidia-tilassa.

Valoon perustuvat teknologiat muuttavat maailmaa tarjoten nopeampia, tarkempia, tehokkaampia ja ekologisempia ratkaisuja nykypäivän haasteisiin. Tässä työpajassa esittelemme sinulle valon ihmeellisen maailman ja saat tietää mitä kaikkea fotoniikka mahdollistaa. Tule mukaan ja valaistu!

Kaikki tapahtumat löytyvät Tutkijoiden yön kansallisen tapahtuman sivuilta