Skip to main content

Valon viikko 2022

Haluamme yhdessä juhlistaa Kansainvälistä valon päivää (International Day of Light), jota vietetään vuosittain toukokuun kuudestoista päivä tarjoamalla lapsille valoon ja valon tutkimukseen liittyviä tiedetyöpajoja. Valon viikko on osa Kansainvälisen valon päivän virallista ohjelmaa.

Fotoniikan lippulaiva PREIN ja LUMA-toimijat Tampereen yliopiston Juniversity, Aalto-yliopisto Junior ja Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus yhdessä järjestävät lapsille ja kouluille suunnattua ohjelmaa 16.-18.5.2022. Kaikkien etätyöpajojen yhteinen teema on valo. Valon tutkimus eli fotoniikka liittyy fysiikkaan, kemiaan ja moniin luonnon ilmiöihin ja sillä on lukematon määrä sovelluksia tekniikan alalla.  

Olemme myös keränneet omatoimisesti toteutettavia valoon liittyviä työpajaohjeita ja materiaaleja, joista voi koulussa tai kotona toteuttaa haluamansa. Itsenäisesti toteutettavat työpajat sopivat kaiken ikäisille.
 itsenäisesti toteutettavia valoon liittyviä tehtäviä

Tutustu virtuaalityöpajatarjontaan, suunnittele ohjelmasi ja ilmoittaudu mukaan Valon viikkoon 2022!

Virtuaalityöpajat

Vuonna 2022 tarjoamme virtuaalityöpajoja esiopetukseen (5-6 vuotiaat) ja alakouluille (5-6 luokka).

HUOM! Työpajoihin omat erilliset ilmoittautumisensa, Katso ilmoittatumisohjeet kyseisen työpajan kuvauksesta

Juniversityn työpaja Hehkun värikkäät tunteet

Ystävämme Hehku on hämmentynyt. Hän ilmaisee tunteensa eri värein, mutta hän ei tunnista mikä väri tarkoittaa mitäkin tunnetta. Hehkun lempiasia maailmassa on valo. Voisimmeko valon ilmiöitä tutkimalla tuoda Hehkun tunteet esiin ja auttaa häntä nimeämään niitä? Hyppää mukaan hauskaan ja toiminnalliseen etäohjattuun työpajaan Tampereen yliopiston Juniversityn ohjaajien ja Hehkun kanssa.
Kohderyhmä: 5-6 vuotiaat
Ajankohta:  Ti 17.5. – Ke 18.5. klo 9-14 välisenä aikana. Tarjoamme 2 työpajaa /päivä osallistuvan ryhmän varaamana ajankohtana. Työpajaan voi osallistua yksi ryhmä kerrallaan. 
Kesto: 45 min
Toteutus: Zoom-etäyhteydellä. Lähetämme osallistumislinkin ja valmistautumisohjeet sähköpostilla etukäteen. Luokassa tulee olla kameralla ja mikrofonilla varustettu tietokone sekä projektori, jolla voit heijastaa videoyhteyden isolle näytölle.
Ilmoittautuminen: Varaa aika omalle ryhmällesi Juniversityn varauskalenterin kautta
Lisätiedot: tuni.fi/juniversity/ tai juniversity@tuni.fi

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Helikopteri-työpaja

Tässä etänä toteutettavassa työpajassa tutustutaan tarinallisesti valoihin ja väreihin. Työpaja on suunnattu varhaiskasvatukseen noin 5-6 vuotiaille lapsille. Työpaja koostuu tarinallisesta osuudesta (n. 15 min), jonka jälkeen lapset askartelevat omat helikopterit yhdessä aikuisten kanssa (katso tarvikelista ilmoittautumislinkistä). Tämän ajan työpajan pitäjät ovat linjoilla vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin. Valmiiden helikopterien kanssa tutkitaan värien “liikettä”.

Kohderyhmä: 5-6 vuotiaat
Ajankohta; Ma 16.5.klo 9-10 Osallistujamäärää ei ole rajoitettu, ennakkoilmoittautuminen tarvitaan. Ilmoittaudu viimeistään viikolla 19. Ilmoittautuneille lähetetään kyseisellä viikolla ohjeet sekä zoom-linkki.
Kesto: 1 tunti
Toteutus: Zoom-etäyhteydellä
Imoittautuminen: Valon viikon helikopterityöpaja
Lisätiedot: luma-keskus@uef.fi

Aalto-yliopisto Juniorin Spektroskooppi -virtuaalityöpaja

Mitä on valo ja kuinka sitä tutkitaan? Työpajassa tutustutaan valon spektriin ja askarrellaan talouspaperirullan hylsystä, vanhasta CD-levystä sekä muista kotoa löytyvistä tarvikkeista spektroskooppi, jolla voi tutkia valon värejä. Maksuttomat työpajat on tarkoitettu koululaisryhmille ja ne toteutetaan Teams-alustalla.

Aikajankohta:
Ti 17.5. klo 9:15-10:00
Kohderyhmä: alakoulu   5-6 lk
Ajankohta: Ti 17.5.
Kesto: 1 tunti
Lisätiedot ja ilmoittautuminen:  https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto-junior/tapahtumat-ja-teemaviikot