Skip to main content

Kaupungit ottavat vetovastuuta innovaatioekosysteemien vahvistamisesta Suomessa

Vetovastuuhankkeet edistävät alueiden välisiä kumppanuuksia teollisuuden digivihreän siirtymän ja tulevaisuuden teknologioiden kehittämistyössä.

Kestävä energia, teollisuus, tuotannon ja kuluttamisen mallit ja terveellinen, hyvinvoiva elämä ovat teemoja, jotka yhdistävät Innokaupunkien solmimia ekosysteemisopimuksia.

Vetovastuuhankkeiden ideana on täydentää ja vahvistaa alueiden yhteistä osaamista ja yhteiskehittämistä. Yhteistyö lisää suomalaisen osaamisen kansainvälistä näkyvyyttä, kun kaupungit ja toimijat kilpailevat ulkomaisista osaajista ja TKI-investoinneista.

Teemoja viedään eteenpäin ekosysteemisopimusten lisäksi ryhmähankkeissa, joista ottavat vetovastuuta TKI-toimijat Lappeenrannassa, Kokkolassa, Tampereella, Joensuussa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Mukana on kuusi vetovastuuhanketta, jotka edistävät seuraavien teemojen innovaatio- ja liiketoimintaa: vihreä sähköistäminen, akkukemikaalit, liikkuvat työkoneet, fotoniikka sekä liikunta ja digitaaliset terveys- ja hyvinvointiteknologiat.

– Hankkeet lisäävät osaamiskeskittymien välistä yhteistyötä ja työnjakoa innovaatiovetoisen kasvun aikaansaamiseksi. Teemoissa korostuvat osaamisen vahvistaminen, ennakointi- ja innovointitoiminta, uusien teknologioiden kehittäminen sekä alueiden välisten ja kansainvälisten kumppanuuksien edistäminen, kertoo kansallisen ohjausryhmän puheenjohtaja Petri Peltonen.

Vetovastuuhankkeet:

  • Akkukemian vetovastuuhanke, Kokkola ja kumppanit
  • Digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkosto, Oulu ja kumppanit
  • Fotoniikan kaupunkiekosysteemi, Joensuu ja kumppanit: Lappeenranta, Kokkola, Tampere, Joensuu, Oulu ja Jyväskylä
  • Green Electrification -kansallisen ekosysteemin johtaminen, Lappeenranta ja kumppanit
  • Sport Suomi, Jyväskylä ja kumppanit
  • Suomalainen osaaminen globaalina suunnannäyttäjänä ja johtavana toteuttajana liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymässä (SIX-PoE), Tampere ja kumppanit

Jokainen vetovastuuhanke yhdistää toimijoita vähintään kolmesta Innokaupungista. Vetovastuuhankkeet ovat kaksivuotisia hankkeita. Niissä kehitettävät teemat perustuvat valtion ja 16 kaupunkiseudun solmimiin ekosysteemisopimuksiin .

Innovoivat kaupungit ja yhteisöt ovat mukana luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä!

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Riina Pulkkinen, p. 040 708 0178, riina.pulkkinen(a)pirkanmaa.fi
Rahoitusasiat Elina Hykkönen, p. 050 326 1500, elina.hykkonen(a)pirkanmaa.fi