Skip to main content

Photonics Finland täyttää pian 10 vuotta – Valon juhlaa v. 2024

PREIN on jäsenenä Suomen fotoniikka-alan Photonics Finlandissa, joka täyttää vuonna 2024 kymmenen vuotta!

Suomen fotoniikan etujärjestö Photonics Finland viettää ensi vuonna 10-vuotisjuhliaan. Yhdistys on kasvanut yli 250 henkilöjäsenen, sekä yli 120 yritys- ja organisaatiojäsenen yhteisöksi. Kyseessä on ainutlaatuinen sekä Suomen ainoa teollisen- kuin akateemisen puolen kattava fotoniikka-alan teknologiajärjestö, joka toimii läheisessä yhteistyössä alan yritysten, yliopistojen, organisaatioiden sekä Suomen Akatemian rahoittaman PREIN – fotoniikan innovaatioihin ja tutkimukseen keskittyvän lippulaivan kanssa.

Suomen fotoniikalla menee lujaa. Vuoden 2023 selvityksen mukaan fotoniikka-alan yritysten liikevaihto kasvaa 18 % vuosittain ja ala työllistää jo nyt 6 000 henkilöä. Suurimmat markkinat ovat teollisuuden ja terveysteknologian laitteissa sekä sovelluksissa, jotka muodostavat jopa 43 % koko alan liikevaihdosta.

Korkean teknologian ala fotoniikka ulottuu kirjaimellisesti kaikkialle ja sitä ei syyttä kutsuta mahdollistavaksi avainteknologiaksi, sillä monet eri teollisuuden alat kehittyvät fotoniikan tarjoamien ratkaisujen avulla. Sana fotoniikka jää helposti sovelluksia tarkemmin kuvaavien termien taakse ja kuten sanotaan, rakkaalla lapsella on monta nimeä. kyseessä on kuitenkin tärkeä ja kaiken kattava kattotermi, joka kertoo mistä oikeasti on kyse – valosta.

Fotoniikka tarkoittaa valotiedettä ja -tekniikkaa

Mediassa on paljon fotoniikka-aiheisia uutisia, vaikka ihan kaikissa toimituksissa itse fotoniikka sanana ei ainakaan vielä löydä aihetta käsittelevän jutun kylkeen. Hyvänä esimerkkinä fotoniikan tarjoamista ratkaisuista on 29.11.2023 YLE-uutisissa mainitut hyperspektrikamerasatelliitit, joilla voidaan seurata esimerkiksi kaasuputkivaurioita, tai vaikkapa valtion rajoilla tapahtuvia liikkeitä. Molemmat äärimmäisen ajankohtaisia aiheita ja tähän tarjotut ratkaisut ovat täyttä fotoniikkaa. Myös monet muut puolustus- ja turvallisuusalan ratkaisut nojaavat fotoniikkaan, oli kyse sitten panssariajoneuvoista, hävittäjistä, tai havainnointia sekä valvontaa tehostavista ratkaisuista.

Selkeästä tulkinnastaan huolimatta fotoniikka herättää hämmennystä, koska se on käytännössä lähes kaikessa mukana. Tämän vuoksi fotoniikasta on syytä pitää meteliä koko Suomen fotoniikkayhteisön voimin, sillä se helpottaa mediaa, päätöksentekijöitä, rahoittajia, mutta myös fotoniikan sovelluksista hyötyviä toimijoita tunnistamaan paremmin alan tieteellisen sekä teollisen osaamisen ja niiden tarjoamat mahdollisuudet.  

Fotoniikka herättää paljon mielenkiintoa, kun sen ratkaisut pääsevät esille. Hienoja onnistumia ovat mm. 13.9.2023 MTV:n Huomenta Suomi lähetyksen fotoniikka-teeman keskustelu, jossa Photonics Finland toiminnanjohtaja Juha Purmonen, sekä PREIN lippulaivan varajohtaja, professori Jyrki Saarinen saivat vastailla toimittajan kiperiin fotoniikka-aiheisiin kysymyksiin, sekä jo useat muut eri medioissa aiemmin julkaistut fotoniikka-teeman artikkelit vuosien varrelta.

Kymmenen vuotta – eikä tietenkään suotta!

Photonics Finland julkaisi toimintasuunnitelmansa sekä budjetin vuodelle 2024 – Tavoitteena on hyväksi todettujen palveluiden turvaaminen ja jatkuvuus. Suomen fotoniikkayhteisön kanssa tehdyn pitkäjänteisen työn tuloksena Photonics Finland on onnistunut rakentamaan toimivan yhteistyöverkoston, projektiportfolion, sekä tapahtumia ja palveluita, jotka houkuttelevat toimijoita mukaan niin Suomesta kuin kaikkialta maailmasta. Tulevana vuonna ei keksitä pyörää uudelleen, vaan poljetaan valon nopeudella eteenpäin!

Tulevan vuoden Photonics Finland toiminnan painopisteet

  • Järjestetään Photonics Finlandin tapahtumia Suomessa ja ulkomailla.
  • Hoidetaan olemassa olevien projektien tehtävät ja toiminnot esimerkillisellä tavalla.
  • Etsitään uusia fotoniikkaan liittyviä projekteja varmistaaksemme toimintojen jatkuvuuden.
  • Kehitetään Akateemisen Neuvottelukunnan roolia.
  • Keskitytään perustominnan ylläpitämiseen.

Budjetti ylitti ensimmäistä kertaa puolen miljoonan euron rajan, mutta jäsenmaksut pysyvät samoina. Tämä luo hyvän perustan tulevalle vuodelle. Suunnitelmaa tarkennetaan yhteistyössä koko Photonics Finlandin toimiston kanssa vuoteen 2024. Tuleva vuosi näyttää kiireiseltä, mutta samalla erittäin mielenkiintoiselta.

Lisätietoja antaa

Photonics Finland toiminnanjohtaja
Juha Purmonen
juha.purmonen@photonics.fi
+358 50 354 3832

Photonics Finland viestintä- ja tapahtumapäällikkö
Tuukka Pakarinen
tuukka.pakarinen@photonics.fi
+358 50 313 5930