Skip to main content

PREIN ja Photonics Finland SuomiAreenassa heinäkuussa 2021

Valoa huomiseen – Fotoniikka ratkaisemassa globaaleja haasteita 16.7.2021 klo 12:00 – 12:45.

Photonics Finland ja PREIN järjestävät Valoa huomiseen – Fotoniikka ratkaisemassa globaaleja haasteita paneelikeskustelun Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa. Vuoden 2021 SuomiAreena toteutetaan hybriditapahtumana ja ohjelmaa lähetetään Porista sekä Helsingistä. Tämän vuoden SuomiAreenan teemat ovat Yhteisöllisyys, digitaalisuus ja luonto. Fotoniikka on valon tiedettä ja teknologiaa, jolla on valtava potentiaali koko yhteiskunnalle niin puhtaan energian, elektroniikan, terveydenhuollon kuin ruuantuotannon saralla. Photonics Finland ja PREIN toteuttavat näiden teemojen myötä kattavan fotoniikan merkitystä, tarpeita sekä yhteisöä esille tuovan keskustelun yhdessä erinomaisten panelistien kanssa.

JUONTAJANA

peter.jpg

Tilaisuuden pelinrakentajana toimii koko Suomen tuntema juontaja, toimittaja sekä MTV3-kanavan uutisankkuri Peter Nyman. Paneelia varten Peter on vähintäänkin “valaissut”, ellei suorastaan “sokaissut” itsensä fotoniikalla ja sen lukuisilla mahdollisuuksilla.


PANELISTEINA

Linturi.jpg

Fotoniikan “Ison kuvan” rakentajana toimii itseoikeutetusti tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Yhdessä Osmo Kuusen kanssa julkaistu Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018 – 2037 on puhuttanut Suomen eduskunnan väkeä jo vähintäänkin neljän painoksen verran. Kuten arvata saattaa julkaisu on täynnä fotoniikkaa.


Mikkonen.jpg

Suomen poliittisen päätöksenteon suunnat näyttää ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Planeetallamme ei olisi vihreää ilman valoa mutta mitä tarvitaan, että tulevaisuuden vastuulliset valinnat, puhdas energia ja ympäristö saadaan turvattua?


Vasara.jpg

Kansainvälisessä kentässä Suomi on teknologian kärkimaa nro 1. Sen jos minkä tietää VTTn toimitusjohtaja Antti Vasara. VTT on yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista, jonka tehtävänä on edistää tutkimuksen ja teknologian hyödyntämistä ja kaupallistamista elinkeinoelämässä sekä yhteiskunnassa. Antilta saamme varmasti ohjeistuksen, kuinka Suomi pysyy myös jatkossa teknologisen kehityksen aallon harjalla.


Virkkunen.jpg

Suomi on osa eurooppalaista yhteisöä sekä päätöksentekoa ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen osaa avata koko kentän tapahtumat niin teollisuuden, tutkimuksen, tieteen, energian, liikenteen, matkailun kuin digitalisaation näkökulmasta. Henna valaisee koko kentän ja Suomen mahdollisuudet osana tätä kaikkea.


Saarinen.jpg

Professori Jyrki Saarinen on pitkän linjan fotoniikan moniottelija. Hän on Itä-Suomen yliopiston (UEF) Fysiikan ja matematiikan laitoksen sekä Fotoniikan instituutin johtaja, lisäksi Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivan PREIN varajohtaja. Jyrkin näkökulma kattaa yritysten ja yliopistojen mutta myös verkostojen sekä ekosysteemien tarpeet. Kenellekään ei varmasti jää epäselväksi missä fotoniikan osalta mennään nyt ja tulevaisuudessa niin Suomessa kuin maailmalla.

SuomiAreena-ohjelmisto näkyy entistä vahvemmin MTV:llä

MTV3-kanava lähettää päivittäin SuomiAreena-ohjelmaa, koko ohjelmisto on katsottavissa maksutta mtv-palvelussa (mtv.fi, mtv-sovellus) ja omalla SuomiAreena tv-kanavalla antenniverkossa näytetään ohjelmiston parhaat palat.  


Mitä fotoniikka on?
Fotoniikka on valon tuottamiseen, muokkaamiseen ja tarkkailuun keskittyvä tieteenala. Toimialana fotoniikka käsittää kaiken valoa hyödyntävän teollisuuden optisista komponenteista suunnitteluun ja valmiisiin laitteisiin. Sen mahdollistamia sovelluksia ovat esimerkiksi näytöt, kamerat, aurinkopaneelit, valokuidut, konenäkö, virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisut, elekäyttöliittymät sekä mittalaitteet, kuten nopeus- ja etäisyystutkat. Fotoniikan vaikutukset ulottuvat laajasti tietoliikenteen, biolääketieteen, energia- ja ympäristötekniikan, valmistustekniikan ja kuluttajatuotteiden puolelle.

Photonics Finland Photonics Finland edustaa Suomen fotoniikka-alan yrityksiä ja toimijoita edistäen alan kehitystä ja näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Lisätietoa: www.photonics.fi.

Photonics Finland logo.JPG

Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva PREIN kokoaa yhteen fotoniikan tutkimuksen keskeisimmät toimijat Suomessa. Tampereen yliopiston koordinoimaan verkostoon kuuluvat Itä-Suomen yliopisto, Aalto yliopisto ja teknologian tutkimuskeskus VTT. PREIN on yksi Suomen akatemian rahoittamista osaamiskeskittymistä.

Lisätietoa www.prein.fi/suomeksi 

Lisätietoa Suomen akatemian lippulaivaohjelmasta

prein-logo-rgb-digi.jpg