Skip to main content

Paikka: Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere

Aika: 27.1.2020 10.00–16.00

Järjestäjä

Tampereen yliopisto

Tiedon valoa on kaiken ikäisille suunnattu tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat kiinnostavasti tieteestä ja sen mahdollisuuksista.

Tapahtuman pääpäivä on launtaina 27.1. Tampere-talossa klo 10-16, jolloin luentojen lisäksi esillä on myös paljon nähtävää ja koettavaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Lauantain yleisötapahtuma myös avaa Tampere Smart City Weekin.

Valo-aiheiset tapahtumapisteet Fotoniikka – Valotiede:

Mihin kaikkeen valoa voidaan hyödyntää? Tutustu valon tieteeseen eli fotoniikkaan demopisteillä. Toiminnallisilla esittelypisteillä pääset tutustumaan valolla kirjoittamiseen, ohjailemaan pieniä nanorobotteja valon avulla. Pisteellä on myös pieniä itsenäisesti tutustuttavia demoja valon ominaisuuksiin liittyen. Esittelyssä on myös valo-opin opetukseen sopiva Photonics Explorer Kit.

Fotoniikan tutkimus tuo ihmeteltäväksi nanometrin kokoisia molekyylejä, jotka kykenevät muuttamaan muotoaan ja/tai väriään, kun niihin osuu sopivan väristä valoa. Voit kokeilla myös valolla katoavaa kirjoitusta ja pääset ohjailemaan nanorobotteja valon avulla. Pääset myös tutustumaan ilmiöön, miten ihmissilmien stereonäön huijaamista voidaan hyödyntää moderneissa 3D-laseissa. 

Valon tutkimuspaketti PEK:n pisteellä (Photonics Explorer Kit) esittelyssä fysiikan opetussuunnitelmaan kytkeytyvä opetuspaketti, joka kannustaa oppilaita oppimaan kokeilemalla.  

Tiedon valoa -tiedetapahtuma on osa Tampere Smart City Weekiä. Ohjelma aikatauluineen täällä.

Lisätietoja

Kristiina Tattari, kristiina.tattari@tuni.fi Kyösti Koskela, kyosti.koskela@tuni.fi